Alman Hamam Böceği Dış Görünüm
Alman hamam böcekleri, evlerimizde,mutfaklarımızda,iş yerlerinde ve depolarda yaygn olarak bulunan haşerelerdir. Yetişkin Alman Böcekleri olanları açık kahverengi ya da esmer renkleri ve başlarının gerisinden başlayan iki adet birbirine paralel siyah çizgileri sayesinde diğer hamam böceklerinden ayrılırlar ve kolayca tanınırlar.Boyları 13-16 mm arasındadır. Daha küçük olan yavru hamam böcekleri daha koyu renkte, neredeyse simsiyah, olurlar ve başlarının arkasında beyaz çizgiler vardır. Alman hamam böceklerinin kanatları olsa da çok seyrek uçarlar ve daha çok koşmayı tercih ederler.
Alman Hamam Böceği İlacı-Alman Hamam Böceği Jeli
Kalorifer böceğinin gelişini engellemekten ilaçlanmasına kadar tüm yönleri ile kalorifer böceği (Alman Hamam Böceği) mücadelesini bu makalemizde bulabilirsiniz
Ükemizde ve dünyanın bir çok yerinde en yaygın olarak bulunan hamam böceği haşeresi halk dilinde "kalorifer böceği" yani "Alman hamam böceği"olarak bilinen , evler, apartmanlar, restoranlar, oteller, gıda işletmeleri,yiyecek ve içecek depoları,kilerler,mutfaklar ve diğer kurumlardaki en çok görülen bu böcek türü, mutlaka bilinçli ilaçlama teknikleri, uygulamaları ve ilaçlar ile yapılmalıdır. Amatörce yapılan yanlış ilaçlama işlemleri kalorifer böceklerinden kurtulmanızı sağlamaz. Sıcağı ve nemi seven bu kalorifer böcekleri, evinize komşunuzdan, giderlerden gelebildiği gibi tamire gönderdiğiniz bir makine yada pazar alışverişlerinizdeki paketler içinde de gelebilir. Evimiz,mutfaklarımız ve diğer mekanlarımız ne kadar temiz olursa olsun bu böcekler yaşayabilir.
Kalorifer böcekleri - Alman hamam böcekleri, nispeten yüksek sıcaklık derecesine sahip nemli ortamları tercih eder. Bu böcekler çoğunlukla temizleyicidir ve çok çeşitli gıdalarla beslenirler. Özellikle nişastalar, tatlılar, gres ve et ürünlerinden hoşlanırlar. Çoğu yerde, çöp temel bir gıda kaynağıdır. Diğer türlerde olduğu gibi, Kalorifer böceği Alman hamam böceği de geceleri yiyecek, su ve çiftleştikleri için gün boyunca, çatlaklara, aralıklara ve sıcak ve nemli bir çevre sağlayan diğer karanlık alanlara gizlenirler. Nispeten geniş, düz gövdeleri, çatlaklara ve dar açıklıklara kolaylıkla girip çıkmalarını sağlar. Özellikle ağır bir nüfus varsa veya yiyecek veya su eksikliği varsa gündüzleri görülebilir.
Bu hamamböceğinin ısrarcılığının ve kontrolünün zorluğunun çeşitli nedenleri vardır. Alman hamam böceği yani kalorifer böceği, kapsül başına çok sayıda yumurta üretir ve kuluçka döneminden cinsel olgunluğa kadar en kısa süreyle geçerek nüfus artış hızını hızlandırır. Dişi, yumurtaların embriyoların yumurta içinde geliştiği süre boyunca yumurta kapsülünü taşıdığından, daha fazla nimf başarıyla çıkmaktadır. Bu tür için kullanılacak ilaç jel'dir. Bilinçsizce yapılan sıvı ilaçlamalar yüzünden böceğin kuyruk kısmında hazırda beklettiği yumurtayı stres anında bırakır, ortalama 15 gün içinde ölen her kalorifer böceğinin bıraktığı yumurta paketinden 100-150 arası yeni yavru doğar. Uzmanı olmayan ilaçlama firmaları tarafından yapılan ilaçlamalar sonrası çoğu kez insanlardan, Evimi ilaçlattım böcekler çoğaldı sözünü duyarsınız. Lütfen seçtiğiniz haşere ilaçlama firmasından garanti istemeyi, Böcek için keşif yapmalarını, Çalışma ruhsatlarını, Biyosidal ürün uygulama belgelerini istemeyi unutmayınız. Ayrıca ve en önemlisi, Alman hamam böceği - kalorifer böceği, diğer hamam böceklerinin çoğundan daha küçüktür ve daha büyük türlerin bireylerine erişilemeyen birçok yerde kendilerini gizleyebilir. Buzdolabınızın kapağındaki lastiklerin arasına kadar ilaçlama yapılmalıdır.
Kalorifer böceğinin zararı:
Çeşitli gıdaların lezzetini etkileyebilecek kokulu sekresyonlar üretirler. Hamamböceği popülasyonları yüksek olduğunda, bu salgılar, istila alanındaki genel bir kokuya neden olabilir. Hamamböceği cesetlerinde bakteri, protozoon ve virüs gibi hastalık üreten organizmalar bulunur. Alman hamam böcekleri tarafından iletilen başlıca hastalıklar gastroenteritin çeşitli biçimlerini (gıda zehirlenmesi, dizanteri, diyare ve diğer hastalıklar) ortaya çıkarmaktadır. Bu hastalıklara neden olan organizmalar hamamböceği bacaklarında ve vücutlarında taşınır ve hamamböceği yem olarak besin ve mutfak eşyaları üzerine bırakılır. Hamamböceği dışkıları ve dökme derileri, cilt döküntüleri, sulanmış gözler ve hapşırma, burun pasajlarının tıkanması ve astım gibi pek çok kişinin alerjik yanıtı sergilediği bir dizi allerjene de sahiptir.
Kaloriferinden nasıl kurtuluruz?
Kalorifer böceklerinin marketten aldığımız gıda poşetleri , bavullar ve benzeri yollarla evlere girmesini engellemek zor ancak ciddi bir sorunun önlenmesi için adımlar atabilirsiniz. Önlemede önemli bir faktör sanitasyondur. Kattaki kırıntıları da içeren dökülen gıdaları temizleyin. Gece üzerinde yemek atığı olan bulaşık tabaklar bırakmayınız. Kuru gıda, bisküvü, pasta ,börek, un, şeker ve bayat ekmek gibi öğeleri hava geçirmez kapalı kaplarda saklayın. Her akşam çöpleri sıkıca takılmış sağlam bir kaba boşaltın. Kalorifer böceklerini kontrol etmek için mutfak, banyoda ve diğer alanlarda boruların geçtiği duvardaki kıvrık delikler gibi yapısal değişiklikler gereklidir. Çatlak ve yarıklar için izolasyon mutlaka yapılmalıdır.
Kalorifer Böceği olarak bildiğiniz Alman Hamam Böceği hakkında çok detaylı bilgilere aşağıdaki yazımızda bulabilrisiniz.
Alman Hamam Böceklerinin Beslenmesi ve Alışkanlıkları
Tropik iklimlerde dışarıda yaşamaları mümkün olsa da Alman hamam böcekleri genellikle iç mekânlarda ve çoğunlukla da mekânın daha sıcak ve nemli yerlerinde görülürler. Evlerde, genellikle, mutfaklarda ve banyolarda görülseler de yiyecek ve nemin bulunduğu her yere gidebilirler. Alman hamam böcekleri, genellikle kutular, torbalar ve karton kutular aracılığıyla evlere ya da binalara girerler. İkinci el ev eşyalarıyla birlikte bile evlere girmeleri de mümkündür. Birçok dairenin bulunduğu apartmanlarda, Alman hamam böcekleri kolaylıkla bir daireden diğerine ortak borular üzerinden gidebilirler. Alman hamam böcekleri leşçil hayvanlardır ve diş macunu, sabun ve kitap ciltleri de dâhil, var olan bütün yiyecek kaynaklarından beslenebilirler. Bu haşereler, özellikle en az miktarda bulunan yiyecek kaynaklarından bile kırıntılarla, hatta gece bulaşıklıkta bırakılmış kirli tabak ve çanaklardan beslenebilmeleriyle bilinirler.
Alman Hamam Böceği Üreme
Alman hamam böcekleri aynı zamanda hızlı üremeleriyle de bilinirler. Dişi Alman hamam böcekleri sadece bir defa çiftleşerek yeni böcekler üretebilir. Dişiler çiftleşmeden sonra, normal koşullar altında, tüm hayatları boyunca 4-6 yumurta kesesi üretir. Ootheka da denilen bu keselerin her birinde 30 ile 40 arasında yumurta bulunur. Bu kese, dişi Alman hamam böceği tarafından yumurtalar çatlamadan bir ya da iki gün öncesine kadar taşınır. Koşullara bağlı olarak yumurtadan erişkin böceğe 54 ile 215 gün arasında ulaşılır. Genelde ortalama 100 gün civarındadır. Yetişkin olduktan sonra Alman hamam böcekleri 100 ile 200 gün arasında bir süre yaşarlar.
Alman Hamam Böceği İstilasının Belirtileri
Dışkıları
Alman hamam böceklerinin dışkıları, küçük ve koyu renkte olup tezgâhların üzerinde ya da çekmecelerde “karabiber döküntüsü” gibi dururlar. Dışkılarının izleri, odaların köşelerinde, kapıların üzerinde ya da duvardaki küçük çatlaklarda ve boşluklarda koyu noktalar ya da izler olarak görülürler.
Yumurta
Kapsülleri Dişi Alman hamam böcekleri yumurta keselerini yumurtlamadan bir ya da iki gün öncesine kadar taşıdıkları için, etrafta boş keseler görülebilir.
Koku
Alman hamam böcekleri, aynı zamanda, birçok değişik koku çıkartmalarıyla da bilinirler. Sayılarının fazla olduğu yerlerde, hafif ve çoğu zaman “küflü” olarak tanımlanan bir koku hissedilmesi mümkündür.
Diğer Bilgiler
Türkiye’de görülen Oryantal hamam böcekleri (Karafatma) çoğu zaman Alman hamam böcekleriyle karıştırılır. Görünüşleri benzese de, davranışlarındaki farklılıklar ikisini birbirinden ayırır. Alman hamam böcekleri binaların içinde yaşayan haşereler olarak bilinirler ve genellikle yüksek nemin ve sıcaklığın olduğu yerlerde görülürler. Oryantal hamam böcekleri ise genellikle kanalizasyonlarda, su giderlerinde yaşarlar, dış mekânlarda görülürler ve sadece nadiren binalara gelirler. Alman hamam böcekleri ayrıca, E. coli, Salmonella spp. ve tifo dahil birçok hastalık mikrobu taşımalarıyla da bilinir. Yeni yapılan çalışmalar göstermiştir ki İstanbul gibi büyük metropol şehirlerde çocuklarda görülen astım hastalığıyla Alman hamam böceği varlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır.
Alman Hamam Böcekleriyle Mücadele
Alman hamam böcekleri her yumurta kesesinde çok sayıda yavru üretirler. Boyutları küçük olduğu için kolaylıkla saklanırlar ve insan yaşam alanlarında az sayıda düşmanları vardır. Bu nedenlerden dolayı, Alman hamam böceklerinin nüfusu hızla büyümeye elverişlidir ve profesyonel müdahaleyi gerektirir. Bilgi ve danışma için “Bayer Protection Program” üyesi Tekniktürk’e danışabilirsiniz.
Alman Hamam böceğinin Yaşam Döngüsü
Alman hamam böcekleri evlerde en yaygın görülen böcek cinslerinden biridir. Üç belirgin yaşam döngüsü geçirirler: yumurta, larva ve yetişkin. Tüm yaşamları ortalama olarak 100 gün sürse de sıcaklık, beslenme ve yaralanma gibi etmenlere bağlı olarak süresi değişiklik gösterir. Alman hamam böcekleri durmaksızın ürerler. Dişi Alman hamam böceği tüm hayatı boyunca yaklaşık 400 adet yumurta üretir. Uygun koşullarda nüfusları hızla artar. Artan nüfusa sahip tipik bir Alman hamam böceği nüfusunun %75’ini larvalar ve %25’ini yetişkin böcekler oluşturur. Alman hamam böcekleri hayata yumurta kesesinin içinde yumurtalar olarak başlarlar. Bu yumurta keselerinde yaklaşık 35 yumurta bulunur ve kahverengi renkleri vardır. Her bir yumurta kesesi 7 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir. Zorlu koşullarda da sağ kalabilirler. Dişi Alman hamam böceği yumurta kesesini karnına sarılı vaziyette yumurtalar çatlamadan iki gün öncesine kadar taşır ve zamanı geldiğinde güvenli bir yere bırakır. Yumurta keseleri, Alman hamam böceklerinin karnından dışarıya doğru uzanır. Larvalar yumurta keselerinden küçük böcekler olarak çıkarlar. Zamanla renleri koyulaşır ve kahverengi ya da siyah, pronotumlarında iki belirgin paralel çizgi bulunan hamam böceklerine dönüşürler. Alman hamam böceği larvalarının kanatları yoktur ve üreyemezler. Bu larvalar altı ya da yedi kere kabuk değiştirirler ve uygun koşullarda 100 günde gelişirler. Son kabuk değiştirmeden sonra yetişkin evresi başlar. Bu noktada Alman hamam böcekleri ortalama 15 mm uzunluğunda ve kanatlıdırlar. Alman hamam böcekleri, gündüzleri saklanan ve geceleri leş peşinde koşan gececi böceklerdir. Gelişkin kanatlarına rağmen çok nadir olarak uçarlar.
Alman Hamam böceği Larvası
Dişi Alman hamam böcekleri üremek için yumurta keseleri üretirler. Bunlar, yumurtalar çatlamaya hazır oluncaya değin dişi böceğin karnına sarılı halde kalırlar. Alman hamam böceklerinin larvaları yetişkin olanlarına benzerler. Bununla birlikte larvalar daha küçüktür, kanatları ve üreme becerileri yoktur. Büyüdükçe birçok defa dış kabuklarını değiştirirler. Bu larva dönemleri ortalama 100 gün kadar sürer. Son kabuk değiştirmeden sonra artık Alman hamam böcekleri, kanatlı ve üreme becerileri olan yetişkin böceklerdir. Alman hamam böceği larvaları, türlerinin yetişkinlerine benzer. Yeni kabuk değiştirmiş olan böcekler beyaz renkte olduklarından çoğu zaman albino hamam böceği ile karıştırılırlar. Ama zamanla dış yüzeylerini kaplayan beyaz renk koyulaşır ve sertleşir. Bazen Alman hamam böcekleri döktükleri kabuklarını besin olarak yerler. Zamanla, larvalar koyu kahverengi ya da siyah renge dönerler ve tüm sırtları boyunca uzanan açık renkli bir çizgileri olur. Alman hamam böcekleri genellikle geceleri aktiflerdir ve gündüzleri buldukları çatlak ya da boşluklarda saklanırlar. Boyutlarından ötürü, Alman hamam böceği larvaları yetişkin böceklerin saklanamayacağı yerlerde saklanabilirler. Uygun oda ve sıcaklık koşullarında, Alman hamam böcekleri 100 ile 200 gün arasında yetişkin hale gelirler. Alman hamam böceği larvaları, aynı zamanda, dışkıları aracılığıyla toplu feromonlar (cinsel çekici koku) yayarlar. Bu da nüfusun bir araya toplanmasını sağlar. Nüfus arttıkça feromonlardan gelen bu koku da o denli güçlü olacaktır. Küflü koku, bir hamam böceği istilası olduğunun işaretidir.
Comments
Post a Comment